torsdag 17 september 2009

Presentation av deltagare del 19: Che Guevara



Med en rufsig kalufs, basker och ett revolutionsskägg var Che Guevara en av Fidel Castros viktigaste pjäser när han tog över makten på Kuba. Men framförallt är det som motiv till t-shirtar, nycklelringar, väskor och diverse andra produkter som Che är känd för. Det kan tyckas ironiskt att en man som hatade konsumtionssamhället så starkt blir hyllad som en produkt av miljontals fans över världen, men likafullt är det helt logiskt att folk vill ha hans ovårdade, spretiga och vansinnigt coola skägg "på sig". Med det vill dem ju föra över coolheten i hans skägg över på sig själva. Vilket naturligtvis är ett fåfängt försök.

onsdag 16 september 2009

Presentation av deltagare del 18: Sverker Olofsson


I konsumentupplysningsprogrammet Plus har Sverker Olofsson i många år ställt företagsrepresentanter till svars för deras knep att blåsa oss konsumenter. Han har stått på de svagas sida. Men han har inte stått ensam, han har ju tryggt kunnat luta sig mot den konflikt-mustasch han sedan länge låtit vara bosatt under näsan. Med sin konflikt-mustasch har han inte väjt för någon eller något. Däremot väjer de flesta andra för Sverkers mustasch. Han är förmodligen den enda personen i Sverige som kan gå in på ett hamburgerhak och få en hamburgare som den ser ut på menybilden. Antagligen kan han också reklamera prylar utan ens behöva förklara felet. Naturligtvis har hans tv-program hjälpt honom mycket i det avseendet. Naturligtvis har hans mustasch hjälpt honom ännu mer.

tisdag 8 september 2009

Presentation av deltagare del 17: Francis Ford Coppola



Det är inte ett uttryck för personlig smak när man säger att de två första Gudfadern-filmerna är fantastiska. Det är snarare ett uttryck för kunskap. För precis som att jorden är rund, och att många dansband har en fetisch på bokstaven z, så är de två första Gudfadern-filmerna helt fantastiska. Ett annat faktum är att regissören bakom filmerna, Francis Ford Coppola, har ett helt fantastiskt skägg. Om han inte hade haft det så hade filmhistorien antagligen sett helt annorlunda ut idag. Kanske hade vi aldrig hört talats om Al Pacino eller Robert De Niro om inte Francis Ford Coppolas talang för att odla skägg varit så stor. Med sitt skägg har han även regisserat filmer som Apocalypse now och Bram Stoker´s Dracula. Så attä.

torsdag 3 september 2009

Presentation av deltagarna del 16: Clint Eastwood



Clintan är inte bara en fantastisk skådespelare som ensam kan bära upp filmer (Gran Torino), han har också, i sina mer klassiska filmer, ofta ett värdigt skägg som lyfter filmer som Den gode, den onde, den fule, För en handfull dollar och (den för mig nyligen sedda) Mannen med oxpiskan. Clintan visar prov på hur man på ett snyggt spagetti-western-sätt kan komplettera sitt skägg med cowboyhatt, poncho och en ishård blick som inte väjer för någon.

onsdag 2 september 2009

Presentation av deltagarna del 15: Emil Kåberg




Emil Kåberg tillhör knappast skaran av de bästa hockeyspelare som skrinnat ut på svenska rinkar. Däremot kommer tillhör han av skaran av de hockeyspelare med bästa skägg som skrinnat ut på svenska rinkar. Vilket, när man tänker efter, är betydligt större. I Färjestad har han en roll som går ut på att skrämma, tackla och vinna puck av motståndarna med hjälp av sitt massiva massmördar-skägg.

tisdag 1 september 2009

Presentation av deltagarna del 14: Burt Reynolds


När vi är inne på testosteronfyllda mustascher så känns det naturligt att näste man till rakning, nej förlåt, absolut inte till rakning, hm...att Burt Reynolds är nästa man till att presenteras. I hans alfahanemustasch allena finns det mer testosteron än i hela kroppen på en vanlig dödlig man. Han har varit med i över 90 filmer, i vilka han har alternerat med att vara helskäggig, mustaschprydd och, tyvärr, renrakad. Men det är mustaschen han är mest känd för, och det är med den han går in i tävlingen. Av bilden att döma så är Burt Reynolds en man som vet hur man bör klä sig för att lyfta fram en mustasch på bästa sätt.

Presentation av deltagarna del 13: Tom Selleck



I serien Magnum så löste deckaren Thomas Magnum (Tom Selleck) diverse fall med hjälp av hawaii-skjortor och en testosteronladdad mustasch. För många personer är det Tom Selleck som först träder in i huvudet när de tänker på mustascher, något genomsnittspersonen gör i 40 minuter dagligen. Detta gör att väldigt många personer tänker på Tom Selleck varje dag, något som talar för hans chanser i mästerskapet.

Presentation av deltagarna del 12: Chuck Norris




Internet fylls upp av framförallt tre saker: porr, bloggar och "fakta" om Chuck Norris. Det sägs bland annat att Chuck Norris skägg kan stoppa kulor, att han inte har någon klocka för att han själv bestämmer vad tiden ska vara, samt att Stålmannen har en Chuck Norris-pyjamas.
För den ironiska generationen har Chuck Norris blivit kultförklarad, vilket kan bero på att hans filmer är usla på ett väldigt underhållande sätt, och att han verkligen inte ser ut som en actionhjälte. Chuck Norris ser snarare ut att kunna vara pappa till en kompis man hade kunnat växa upp med. Med sitt röda snickarskägg så blir det därför en visuell chock när han hoppsparkar igenom en bilruta. Chocken blir så stark att man bara måste skratta, för det finns inget annat sätt att reagera på situationen. Chuck Norris skägg kan stoppa kulor, men kan det vinna den här tävlingen? Det återstår att se.

Presentation av deltagarna del 11: Olof Mellberg



Olof Mellbergs skägg gör honom inte bara till en bättre fotbollsspelare, den verkar även vara ett kommunikationsverktyg för honom. Om man ser honom bli intervjuad så märker man hur han får fram sina ord genom att stryka och dra i sitt skägg. Hurvuvida Mellbergs första ord kom samtidigt med hans första skäggstrån vet jag ej, men det skulle inte förvåna mig. Inte det minsta.

Presentation av deltagarna del 10: Charlie Chaplin



Det fanns en tid då den så kallade tandborstmustaschen var rätt populär. Sedan kom Hitler, och precis som att namnet Adolf störtdykt i popularitet efter nazistledarens härjningar så har även tandbortsmustachen kommit att gå samma öde till mötes. Vilket är förbaskat synd. Tyvärr associeras inte mustaschen lika mycket med Charlie Chaplin, som ju bar den innan Hitler. Vilket också det är förbaskat synd. Det sägs att Chaplin en gång var med i en Chaplin-lookalike-tävling och kom trea. Om Hitler ställde upp i samma tävling förtäljer inte historien.